fbpx

Mitől karikás a szem? 3 ok a sötét karikák mögött

A szem alatti sötét karikák kialakulása mögött számos ok húzódhat. Nem feltétlenül kell valamilyen egészségügyi problémára gondolni, amikor előszőr megjelennek a karikák, hiszen a legtöbb esetben ezeket különböző természetes folyamatok okozzák. Van azonban ezekre megoldás! Ha kíváncsi vagy, hogy mitől lesz karikás a szem, és hogyan tehetsz ellene, akkor olvass tovább!

1.     Kialvatlanság: a rossz szokások látszódnak az arcon

A kialvatlanság mára már olyan gyakorivá vált, hogy egyesek már népbetegségként kezelik Magyarországon. Nem vagy tehát egyedül akkor, ha úgy érzed, hogy sosincs elég időd pihenni, ami sajnos rövid idő alatt az arcodon is nyomot hagy. Nem véletlen, hogy a szem alatti sötét karikák egyik leggyakoribb okát is a kimerültség jelenti.

kialvatlansag-sotet-karika
De mi is történik ilyenkor a szem alatti területen? A kevés alvás és a kimerültség következtében romlik a vérkeringés, ami az arcbőr fakóságát és sápadtságát okozza. A kifehéredett bőr pedig nagyobb kontrasztot hoz létre a szem alatti sötétebb területtel, így a kipihent állapothoz képest sokkal sötétebbnek fog tűnni az érintett terület. A nem megfelelő alvás folyadékvisszatartást is okozhat, ami a szem alatti terület megduzzadását okozhatja. Ilyenkor az elszíneződésnek más az oka, a bejegyzés végén erre is kitérünk.

2.    Hiperpigmentáció: a genetikai elszineződés

A sötét karikák ritkábbak a nagyon világos bőrűeknél, míg a sötétebb árnyalatokhoz közelítve egyre nagyobb a szem alatti terület hiperpigmentációjának valószínűsége. A hiperpigmentáció a bőrben lévő melanin túltermelődését jelenti, ami nem csak genetikailag alakulhat ki.

hiperpigmentacio-sotet-karikak
Többek között az erős napsugárzás is előidézheti ennek az érzékeny területnek az elszíneződését. Gondoljunk csak bele! Úgy, ahogy a kedvenc szeplőink is megmutatják magukat a nyáron, a szemkörnyéken is fokozódik a pigmentek termelődése. Ez ellen azonban tehetünk, ha odafigyelünk a megfelelő fényvédelemre ezen az érzékeny bőrrészen is.

3.    Megereszkedett bőr által vetett árnyék

A kialvatlanság mellett talán a másik leggyakoribb kiváltó oka annak, hogy mitől karikás a szem, a bőr öregedése. Az idő múlásával a bőr veszít a nedvességtartalmából és a dehidratáltság és a zsírszövetek csökkenése miatt a megereszkedett bőr egyre nagyobb valószínűséggel jelenik meg az arcunkon. Az így létrejött ráncok mérettől függően árnyékot vethetnek, ami szintén sötét, karikás tekintethez vezet.

megereszkedett-bor-sotet-karika
Létezik megoldás azonban erre a problémára. A megereszkedett terület kis mennyiségű hialuronsav segítségével feltölthető, ami a megjelenő ráncokat kisimítja és ezzel megszünteti a létrejött árnyékot is. Emellett bizonyos esetekben a szem körüli és főként alatti terület mono és screw stimuláló szálakkal is kezelhető.

Ha szeretnél többet megtudni a hialuronsavas feltöltésről, vagy szívesen olvasnál hasonló témában, akkor kövesd be Facebook oldalunkat hasonló tartalmakért, valamint vegyél részt telefonos konzultációnkon!

Noé Orvosi Esztétika

Telefonszám: +36 30 018 5544

Cím: 6721 Szeged, Bárka utca 1.